top of page

זה חם ופעיל - הרי געש פעילים באיטליה

+ באיטליה
Tuesday, September 12, 2017

4 דקות

חיפוש

עודכן: 14 באפר׳ 2022

אדמת דרום איטליה, היא בעלת מבנה גאולוגי חם ופעיל. על פי אתר חברת התעופה הלאומית של ישראל, אל-על, באיטליה יש יותר הרי געש מבכל מדינה אירופאית אחרת. אתר האינטרנט פוקוס ג‘וניור מספר כי באיטליה קיימים לפחות עשרה הרי געש פעילים, וכאשר הם כותבים פעילים הם מתכוונים להרים ש”התעוררו“ לפחות פעם אחת בעשרת- אלפים השנים האחרונות.

ואלו הם:

אתנה - ETANA סטרומבולי - STROMBOLI וזוביו - VESUVIO איסקיה - ISCHIA ליפארי - LIPARI וולקאנו - VULCANO פאנטלריה - PANTLLEERIA קולי אלבני - COLLI ALBANI קאמפי פלגרי - CAMPI FLEGREI איזולה פרדינאנדאה - ISOLA FERNINANDEA שלושה מהם מתיזים מידי זמן-מה אל חלל האויר לבה רותחת ומהווים אתרי תירות. אל הרי הגעש הפעילים ניתן לטפס ולצפות בהתפרצויות או להביט בהן מרחוק בהפלגה בסירה. קיים מתחם געשי אחד אשר טרם התפרץ, אם כי הוא מעלה עשן, ומדאיג את המדענים מאוד. נדבר עליו בהמשך. מהו הר געש פעיל? בכל מקום על פני כדור הארץ, על היבשה או תחת מי הים נמצאת שכבת סלע אדירה שמפרידה בין "למעלה" קרי היבשה או הים לבין "למטה" כלומר בטן כדור הארץ הרותחת והמבעבעת. מה מבעבע? מאגמה. חומר במרקם דמוי בצק (מיונית – מאגמה - Μάγμα – בצק או משחה) חם מאוד ובעל כוח אימתני המנסה לפרוץ החוצה. שכבת הסלע שמפרידה בין "למעלה" ל-"למטה" בולמת לרוב את החומר הרותח מלהתפרץ, אלא שהיא אינה עשויה מקשה אחת. "הארץ" בנויה לוחות. לוחות המכסים את כל שטחה, מקומות המפגש בין הלוחות הם האזורים הרגישים והתנגשות ביניהם גורמת לרעידות אדמה ולעיתים להתפרצות געשית. כשהמגמה גוברת על הלוחות הבולמים אותה היא מצליחה להשתחל מבינהם ופורצת החוצה ואז מתקבל החומר שאנחנו מכירים כלאבה. לאבה היא מאגמה ששינתה מעט את תכונותיה והפכה לנוזל כתום, רותח ומבעבע. שהלאבה מתייבשת היא מתקשה לכדי גושי סלע כהים המוכרים כאבני בזלת.

הרי הגעש הפעילים של סיציליה


אתנה – Etna

הגבוה והפעיל שבהרי הגעש באירופה, שוכן במזרח סיציליה. גובהו קצת פחות משלושה וחצי קילומטרים. חזותו מרהיבה ומבהילה. למה הכוונה? זאת אומרת שבחלקו העליון ישנה התפרצות תמידית של לאבה, אבנים מתעופפות באוויר ועשן שיוצא מלועו דרך קבע ונראה למרחוק. תיירים מכל העולם נוהרים אל ההר בהמוניהם כדי לחזות מקרוב בפלא הטבע הזה. נו וזה לא מסוכן? אז ככה, בדרך כלל שוררים יחסים טובים בין ההר לעיר שלמרגלותיו, קטניה - Catania, זאת למרות שהאתנה החריבה את קטניה מספר פעמים בעבר. הפעם האחרונה היתה לפני כ- 350 שנה. אז נחרבה העיר עד ליסוד ונבנתה מחדש בסגנון בארוקי יחודי באבנים בצבעי שחור לבן. זאת כתוצאה משימוש בחומרי הגלם שהותירה ההתפרצות. בחורף משמשים מורדות האתנה כאתר סקי פופולרי.

וולקאנו–בסיציליאנית: Vurcanu; באיטלקית Vulcano


הר געש שהוא גם אי. שייך לשרשרת האיים האיאולים הנמצאת בצפון מזרח סיציליה. שבעת האיים הם למעשה הרי געש, אך לא כולם פעילים. שמו של וולקאנו מצלצל מוכר משתי סיבות, ראשית וולקאנו הוא שמו במיתולוגיה הרומית של הפייסטוס אל הנפחות והאש, האל הפיסח מן המיתולוגיה היוונית אשר יצר את מגן אכילס, את תיבת פנדורה וחפצים נוספים ואשר יש משוררים המספרים כי סדנת הנפחות שלו נמצאת מתחת להר הגעש גורמת להתפרצותו. ניתן לבקר באי, על ידי שייט של כשעה וחצי מסיציליה. באי עצמו ניתן להשתכשך בבריכות גופרית חמות, בריאות ומבעבעות, שגם הן כמובן עדות להתרחשויות הגאולוגיות אי שם למטה. ושנית, הסיפור המיתולוגי הביא לכך שהמילה "וולקאנו" פירושה: הר- געש בשפות אירופאיות רבות.

תטיס אמו של אכילס מקבלת מיידי הפייסטוס - וולקאנו את המגן שהכין עבור בנה - אנטוני ואן דייק 1630-32

סטרומבולי – Sromboli


הפעיל בין כל הרי הגעש האייולים אם אתם חסרים את חסדיה של פורטונה, אלת המזל, תאלצו לחכות אולי חצי שעה כדי לראות סילון אדיר של לאבה הניתז מפסגתו. בדרך כלל זה קורה מהר יותר. ואם תבואו ביום טוב תזכו לצפות במטח הכתום כתום הזה מידי כמה דקות. מראה מרשים ביותר. כדי להגיע אל הנקודה ממנה ניתן לצפות במחזה נדרש טיפוס מאתגר אל ההר. לחילופין ניתן להגיע בשייט, אל דאגה, הקפטן ידע לעגון בדיוק במקום הנכון. בחזרה ליבשת ולהר ווזוב.

הווזוב

אינו גדול יותר מהאטנה ואינו בעל פוטנציאל הרס גדול ממנו. לאורך הזמן גם היה פעיל פחות מהאטנה וגרם לפחות נזקים ואבדות. אבל מה? לא מספיק להרוס, צריך גם לדעת להשאיר רושם. וכאשר הווזוב התפרץ בשנת 79 לספירה הוא הרס באופן בלתי נשכח שתי ערים. את פומפיי ואת הרקולנאום. את שתיהן כיסה באפר געשי סמיך ולוהט בעובי של 20 סנטימטרים וכשהתקרר הפך אותן למעשה לקפסולת זמן. קפסולה שהתגלתה בשנת 1710 ומאפשרת לנו מאז להבין כיצד נראו החיים בערים העתיקות הללו לפני זמן רב כל כך. כל מי שיבקר במקום יוכל לספר כי ישנם שם מקומות שנראים כאילו גרו בהם עד לפני עשר דקות, למרות שלמעשה חלפו להן 1938 שנים... כיום אגב, הוא רגוע ושקט. מכל פינה בעיר נאפולי נראה הווזוב ומדענים עובדים כל העת על דרכים לשפר את המערכות ההתרעה כדי לאפשר פינוי מהיר של תושבי האזור במקרה של התפרצות. נאפולי אחרי הכל, היא העיר הרביעית בגודלה באיטליה ובסביבותיה חיים יותר ממליון בני אדם.

אך כפי שסיפרנו בהתחלה, בסמוך לנאפולי נמצא מתחם געשי נוסף, מערבית לווזוב, מתנשף ומחרחר "קאמפי פלגריי" Campi Flegrei - משמעות השם, "השדות הבוערים" הסיוט של המדענים. אזור זה נמצא כל הזמן תחת עינם הפקוחה מפני שאיש אינו יודע מה בדיוק הוא עלול לעשות. מה רואים שם? עשן עולה מהאדמה, בריכות גופרית מבעבעות, סלעים במגוון צבעים – מראה מרהיב ביותר אגב.

הר? אין שם. כלומר, עדין. הרי געש נבנים וגדלים בשל התפרצויות חוזרות ונשנות הגורמות להתאספות של לבה הנערמת סביב לנקודת הפריצה – לוע הר הגעש – מכאן שלפני ההתפרצות הראשונה עוד אין הר בנוסף קאמפי פלגריי איננו סתם הר געש רגיל – כלומר וולקנו, כי אם מגה-וולקאנו וולקאנו כמו האתנה והווזוב מסוגלים להחריב עיר או אזור, אולם מגה-וולקנו הוא מתחם געשי המסוגל לייצר אלף קילומטר מעוקב של חומר בפעילות יחידה. כלומר, מגה-וולקנו מסוגל להשפיע על כדור הארץ. להכחיד מינים, לשנות את האקלים לאורך שנים ארוכות בגלל האפר הוולקני שיסתיר את אור וחום השמש דבר שיגרום בין היתר לרעב. כמו כן ישתנה מפלס פני הים, עשויים להגרם שינויים בהרכב מי הגשם ועוד ועוד... התפרצות מגה-וולקנית כזאת הכחידה בעבר 90% מהמינים על פני כדור הארץ והיוותה את יריית הפתיחה לעידן הדינוזאורים שהגיע לאחריה. כמה תועלת יש בדיבורים על מגה-וולקנו? שהרי אם אחד כזה יחליט להתפרץ, אין לנו מה לעשות בנידון. מצד שני העיסוק בתופעת המגה-וולקנו כמו העניין שיש לבני אדם בהרי הגעש מימים ימימה, קשור בשילובם של כוחות טבע אימתניים עם מראות מרהיבים ומעוררי אימה ותחושה של ידיעת הסוף. אנו נמשכים אל האש או אל האפשרות שתתקלח, לא כעש, אלה כמי שזקוקים לקתרזיס עבור תפיסת המציאות שלנו הנמצאת כמעט תמיד בהשהיה.


2,514 צפיות0 תגובות

Kommentare


עשוי לעניין אותך

מיכאל משאוי | מדריך טיולים באיטליה.

1

מתעניינים

עליך להתחבר על מנת לצפות בתוכן זה

ההרשמה לאתר בחינם.

התחברות | הרשמה
bottom of page