אם מתחשק לכם לצאת ליום טיול נהדר באזור בולוניה, ולגלות עיירה זעירה המכוסה כולה בציורי קיר צבעוניים, מבצר עתיק, מוזיאון קרמיקה בעל חשיבות בינלאומית ומרחצאות תרמיים, המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם!
בבולוניה כבר ביקרתם, במודנה כבר אכלתם, ואת פארמה כבר הכרתם? מצוין – הגעתם למאמר הנכון. הפעם נצא לטיול יומי יפה במיוחד בשתי עיירות לא מאד מוכרות בשם דוצה (Dozza) ופאנצה (Faenza), שמבקרים רבים מפספסים במחוז אמיליה-רומאניה (וחבל!).
בנוסף, נעבור גם בשמורת טבע מרשימה, ונעצור לטבילה במעיינות התרמיים שבאזור.
ישנן כמה וכמה עיירות באיטליה שהתפרסמו לאורך השנים בזכות ציורי הקיר המכסים את קירות בתיהן, אך אין ספק שדוצה (Dozza), עיירה זעירה במרחק כ-45 דקות מבולוניה, היא אחת המתוקות והיפות שבהן. למעשה, דוצה מתגאה בעשרות ציורי קיר צבעוניים שהופכים אותה למוזיאון של ממש באוויר הפתוח
העיירה מציעה שלוש אטרקציות מרכזיות: המבצר העתיק, האנוטקה (בר יין) העצומה שבתוך המבצר, והסיור בין סמטאות העיירה, כדי להתרשם מציורי הקיר המכסים את הבניינים.
התחילו את היום במבצר – הרוקה ספורצסקה (Rocca Sforzesca). דוצה עצמה נבנתה לפני כאלף שנה, והמרכז ההיסטורי של העיר לא השתנה באופן משמעותי מאז ימי הביניים. המבצר (המרשים מבחוץ אך פשוט למדיי מבפנים) נבנה במאה ה-13, ועבר תהפוכות רבות לאורך השנים – בשל מיקומה האסטרטגי של העיר, קרבות רבים נערכו בין הגואלפים והגיבלינים במטרה להשתלט על המתחם. שמו של המבצר מלמד על העובדה שבסופו של דבר הוא נפל לידיה של אחת ממשפחות האצולה החזקות באיטליה – משפחת ספורצה (Sforza) ממילאנו. בהמשך עברה השליטה באזור כולו לאפיפיור, והמבצר נמסר לידי משפחת אצולה מקומית בשם קאמפגי (Campeggi). בשנת 1728, לאחר שמת לורנצו קאמפג'י, הצאצא הזכר האחרון בשושלת, עבר המבצר למשפחת אצולה אחרת מהאזור, בשם מאלבצי (Malvezzi), ובני המשפחה המשיכו להתגורר במקום במשך כ-250 שנה, ולמעשה עד לשנות ה-60 של המאה ה-20!
כיום ניתן לסייר בתוך המבצר הקטן, ולראות את בתי הכלא העתיקים, המטבח, מגדלי התצפית, ואת הדירות הפרטיות של הבעלים הקודמים. בניגוד למבצרים אחרים החללים הפנימיים ברוקה ספורצסקה נותרו ריקים כמעט לגמרי, ורק אחוז זעיר מהריהוט ומיצירות האומנות שקישטו את המבנה בעבר נותר בו גם היום. ובכל זאת, מעניין לצלול אחורה בזמן.
לאחר הביקור במבצר, רדו לקומה התחתונה, המאוכלסת על ידי אחת מחנויות היין המרשימות במרכז איטליה – ה"אנוטקה רג'ונלה די אמיליה רומניה". חנות יין זו מציעה אלפי בקבוקי יין של מיטב היצרנים במחוז, לצד מוצרים טיפוסיים נוספים כמו ליקרים, חומץ בלסמי, ורטבים. ניתן למצוא כאן בקבוקים שלא תמצאו במקומות אחרים, וגם לטעום כמה יינות, כמובן.
אם בשלב זה תרצו לעצור לאכול ארוחת צוהריים, עומדות לרשותכם מספר אפשרויות. הקלילה והנעימה מביניהן, לדעתי, היא האוסטריה די דוצה (Osteria di Dozza). האוכל כאן הוא פשוט, טעים ומקומי, וניתן למצוא גם מספר מנות צמחוניות ואפילו טבעוניות (סוג של נס במחוז אמיליה רומניה, מחוז הידוע בחיבתו לבשר, ובעובדה שחלק גדול מהמנות ומהמאפים פה מכילים שומן חזיר - strutto באיטלקית).
כעת הגיע הזמן לחלק היפה ביותר של הסיור בדוצה – הסיור בין ציורי הקיר.
מסורת ציורי הקיר בעיר נולדה בשנות ה-60 של המאה ה-20, ומדי שנתיים נערכת במקום ביאנלה קטנה שחוגגת את הפיכתה של דוצה למוזיאון של ממש, באוויר הפתוח. הדרך הכי מוצלחת להתרשם מהציורים היא פשוט לקחת את הזמן ולסייר בשלווה בין הבתים. אני ממליצה לפקוח את העיניים ולהסתכל לכל הכיוונים – לפעמים הציורים מתחבאים במקומות מפתיעים למדיי!
דוצה – ציורי קיר צבעוניים מכסים את קירותיהם של רבים מהבתים, כדאי להסתכל גם למעלה, גם למטה, וגם לצדדים.
צילומים: אריאלה בנקיר
בתום הביקור בדוצה, סעו לעבר העיר פאנצה (Faenza). על פניו, נדמה שפאנצה היא עיר רגילה להפליא, המציעה למבקרים את השילוב האיטלקי הקבוע – מרכז היסטורי יפה ובו פיאצה ראשית וקתדרלה גדולה, חנויות רבות, ומסעדות. אבל זו לא הסיבה להגיע לפאנצה, כמובן.
בפאנצה מסתתר המוזיאון הגדול בעולם לקרמיקה ואומנות קרמית. מוזיאון הקרמיקה של פאנצה (Museo Internazionale delle Ceramiche) הוא עצום בגודלו, ומתגאה באוסף מרשים ביותר הכולל למעלה מ-40,000 פריטים מכל רחבי העולם (החל מהמזרח הרחוק, וכלה במקסיקו ואירן) ומאיטליה עצמה, כמובן.
לצד מאות הצלחות והכלים המרהיבים מימי הביניים והרנסנס תוכלו למצוא כאן גם אוסף נהדר של פריטים בסגנון הארט דקו, כלים בעיצובו של פיקאסו, אוסף חשוב על עבודות קרמיקה מהמאה ה-20, ועוד. על מנת לסייר במוזיאון כולו נדרשות לפחות 3 שעות, אבל אם זמנכם מוגבל, תוכלו להתמקד בחלקים שמעניינים אתכם במיוחד, ולהקדיש להם את רוב הביקור.
תחילתו של המוזיאון בתערוכה שנערכה בעיר בשנת 1908, וזכתה להצלחה כה רבה עד כי הוחלט ליצור מבנה של קבע שיאכלס את העבודות. עם השנים המוזיאון גדל באופן משמעותי, והפך למוקד משיכה עבור אמנים רבים. בזמן מלחמת העולם השנייה הופצצה העיר פאנצה, וגם המוזיאון נפגע, כמובן. אך בתום המלחמה התחדש הפרויקט ביתר שאת, וכמה אמנים דגולים כמו פיקאסו ושאגאל, חובבי קרמיקה ידועים, אף תרמו מספר עבודות לאוסף.
צילומים: אריאלה בנקיר
לצד המוזיאון אפשר למצוא בעיר גם בוטיקים של אומנים המתמחים בקרמיקה, ובית ספר יוקרתי ללימודי קרמיקה.
מה עוד אפשר לעשות בפאנצה?
לאחר הביקור במוזיאון מומלץ ללכת ברגל לעבר המרכז ההיסטורי, ולשתות כוס קפה בפיאצה המרכזית - פיאצה דל פופולו (Piazza del Popolo) היפה. נעים לשבת כאן ולצפות בהמולה הקבועה של העיר. הפיאצה היתה ליבה של העיר כבר בעת העתיקה, אבל המראה הנוכחי של הכיכר עוצב רק במאה ה-15.
בצמוד לפיאצה דל פופולו ניצבת פיאצה דלה ליברטה (Piazza della Libertà) ובה תוכלו ולהתרשם מהמזרקה המפוארת. מעניין לדעת שהמזרקה לא נועדה לצרכים אסתטיים, אלא נבנתה על מנת לספק מי שתייה לתושבי העיר. זה היה, למעשה, המקור היחיד בעיר למים נקיים, שהגיעו לפיאצה באמצעות אקוודוקט.
בפיאצה דלה ליברטה ניצבת גם הקתדרלה הראשית של פאנצה, אך בהשוואה לקתדרלות בערים אחרות, היא צנועה להפליא. אם יש לכם זמן, תוכלו לבקר גם בכנסייה יפה אחרת בעיר – הכנסייה על שם סנט'איפוליטו וסן לורנצו (Sant'Ippolito e San Lorenzo) המעוטרת בסגנון בארוקי עשיר. בחלקה התחתון של הכנסייה מתחבאת הקריפטה (cripta) המסתורית, מימי הביניים. ניתן לבקר גם בפאלאצו מילצטי (Palazzo Milzetti) המרשים – זהו בית מוזיאון, המעוטר כולו בפרסקאות יפים ובפרטי ריהוט עתיקים. שעות הפתיחה של המוזיאון מצומצמות להפליא ומשתנות לאורך השנה, מומלץ לבדוק את המידע מראש באתר המוזיאון.
איפה אוכלים בפאנצה?
אם תרצו לטעום את האוכל המקומי והטיפוסי, נסו את מסעדת לה באיטה (La baita) הממוקמת במרחק קצר מהמוזיאון. לה באיטה מציעה מעין שילוב בין מסעדה למעדניה, והאיכות וההיצע מצוינים.
טבע מפתיע ביופיו
לפני שאתם חוזרים לבולוניה, אני מציעה לכם להאריך מעט את הדרך, ולעבור דרך האזור המכונה פארקו דיי ג'סי אה קאלאנקי דל'אבדסה (Parco dei Gessi Bolognesi e Calanchi dell'Abbadessa). לא חייבים להיות חובבי טבע מושבעים כדי להתאהב בנוף הנשקף פה – רכסי הרים משוננים ונקיקים בסלע, גבעות ירוקות ומערות רבות. בתוך הפארק ישנם עשרות מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות.
ביקור מרענן במרחצאות התרמיים
בדרך חזרה לבולוניה, תוכלו לעצור גם במרחצאות התרמיים של ריולו (Terme di Riolo) ולהתפנק ולהירגע בבריכות החמימות. קל לשכוח מהעייפות ומקשיי העולם באופן כללי כשטובלים בבריכה ובה מים תרמיים עשירים ביוד וברום, המותזים על גופכם מ-40 סילונים...
במרחצאות תמצאו גם מתחמי ספא המיועדים לנופש, וגם מתחמים המציעים טיפולים רפואיים של ממש, לסובלים מבעיות מפרקים, נשימה, ועוד.
Comments